Fakta/Info/Artikel

FAKTA TENTANG RUMPAI LAUT

Tidak dapat dinafikan lagi, Rumpai laut ialah salah satu harta yang bernilai datang dari laut. Sejak dari dulu lagi, masyarakat terutama yang tinggal dipesisir pantai tahu mengenai akan rumpai laut ini. Rumpai laut (seaweed) adalah sejenis tumbuhan yang hidup dalam persekitaran semulajadi air laut. Antara jenis rumpai laut yang sesuai bagi tujuan komersial ialah encheuma cottonii dan encheuma spinosunm dan juga yang biasa di tanam di negara kita dan juga asia tenggara.

Rumpai laut mungkin sesuatu yang masih asing di Malaysia, tetapi di negara kepulauan seperti Jepun, ia merupakan sejenis sayur yang popular. Ia tergolong dalam kumpulan alga, iaitu sejenis kelas tumbuhan yang menghasilkan “makanannya” sendiri tetapi bersifat ringkas kerana tisu-tisunya tidak membentuk sebarang organ yang jelas (seperti daun, bunga, buah, majoritinya terdapat pada tumbuhan darat).


Rumpai laut dikenali di kalangan masyarakat China, jepun, taiwan, kepulauan Hawaii dan juga Amerika serta asia sejak ribuan tahun dahulu. Dikenali dengan pelbagai nama, seperti Seaweed di negara barat, Limu di kepulauan Hawaii, purple laver di britain dan di asia timur dipanggil sebagai Rumpai laut. Ianya dikatakan mengandungi khasiat yang amat tinggi dan dikatakan setanding dengan khasiat sarang burung layang-layang dan mempunyai ciri-ciri yang mirip seperti bayam.

Contoh makanan ringan Rumpai Laut Korea Selatan


Perbandingan antara Bayam dan Rumpai Laut

Secara amnya, rumpai laut ada berbagai jenis  dan species (dipecahkan kepada 3  jenis iaitu algae hijau, algae perang, dan algae merah). Ia tumbuh di kawasan air masin (laut) dan tertumpu pada kawasan yang cetek agar dapat menerima cahaya matahari yang cukup untuk menjalani proses fotosintesis. Memandangkan ia kekurangan sifat seperti tumbuhan yang lengkap (bersifat ringkas), ia memerlukan “sokongan” struktur untuk berpaut dan tumbuh. Itulah sebabnya rumpai laut seringkali dilihat tumbuh di kawasan laut yang cetek dan berbatu.

Antara khasiat dan fakta menarik serta manfaat Rumpai Laut

  • Iodine yang terdapat di dalamnya dikatakan mampu memperbaiki fungsi kelenjar thyroid sekaligus mencegah penyakit seperti Goitre(kelenjar thyroid membengkak).
  • Mampu merendahkan kadar acidic dalam makanan yang diambil, justeru sesuai dimakan bersama nasi dan lauk-pauk berprotein yang mana kedua-duanya bersifat acidic. Contoh makanan yang menggunakan konsep ini adalah Onigiri dan Sushi.
  • Kenapa sifat alkaline dalam rumpai laut itu tinggi? Antaranya adalah disebabkan kehadiran mineral yang tinggi dan pelbagai di dalamnya, mencukupi untuk keperluan manusia. Tambahan, rumpai laut adalah antara tumbuhan yang mempunyai banyak mineral didalamnya jika dibandingkan dengan sayur daratan yang lain. Antaranya ialah kalsium, kalium, zat besi, magnesium, iodine, dan zinc.
  • Kaya dengan serat, meskipun struktur komposisinya tidak sama dengan tumbuhan/sayur darat. Ini secara langsung mampu mengawal paras gula dalam darah si pemakannya.
  • Bersifat anti-mutagen dan anti-oksidan, justeru mampu merendahkan kadar kolestrol dan mencegah kedatangan penyakit seperti kanser dan penyakit jantung.
  • Beberapa jenis rumpai laut bertindak sebagai ejen detox. Terdapat komponen di dalamnya yang mampu bergabung dengan metal toksik dalam sistem pencernaan kita, lalu dinyahkan secara semulajadi melalui bahan buangan(najis).
  • Ekstrak rumpai laut (Fucoidan) juga digunakan dalam penghasilan pil diet. Pil diet tersebut mampu membuatkan kita rasa cepat kenyang apabila makan dengan sedikit.
  • Mula diperkatakan dalam dunia kesihatan sejak beberapa puluh tahun yang lalu, sedangkan ia sudah menjadi sebahagian diet orang Timur, terutama yang menetap dipinggir pantai, sejak berzaman lagi.
  • Meskipun berkhasiat, namun tidak boleh diambil dalam kuantiti yang banyak dan berterusan kerana dikhuatiri akan mengakibatkan keracunan iodine.



No comments:

Post a Comment